نزدیک نوروز که می شود همه دوست دارند برای تعطیلات برنامه سفر داشته باشند و از مکان های تازه دیدن کنند. برخی توان مالی زیادی دارند و به کشورهای دیگر می روند. اما برخی، نمی توانند یا نمی خواهند از ایران خارج شوند و ...
ترجیح می دهند این عید باستانی را در کشور خودشان سپری کنند.برای اینکه در روزهای شاد و متفاوت عید نوروز، جاهای جدید را ببینید و علاوه بر لذت بردن از طبیعت، آثار باستانی و مکان های دیدنی با فرهنگ های تازه هم آشنا بشوید، مطلبی سریالی برای معرفی جاهای مختلف ایران برایتان در نظر گرفته ایم که به اختصار شما را با گوشهوکنار کشور چهار فصلمان، ایران، آشنا می کند.
پاسارگاد - شیراز
مجموعه میراث جهانی پاسارگاد مجموعهای از سازههای باستانی برجایمانده از دوران هخامنشی است که در شهرستان پاسارگاد در استان فارس جای گرفتهاست. این مجموعه دربرگیرنده ساختمانهایی چون آرامگاه کوروش هخامنشی، باغ پادشاهی پاسارگاد، کاخ دروازه، پل، کاخ بار عام، کاخ اختصاصی، دو کوشک، آبنماهای باغ شاهی، آرامگاه کمبوجیه، ساختارهای دفاعی تل تخت، کاروانسرای مظفری، محوطهٔ مقدس و تنگه بلاغی است.پاسارگاد، پنجمین مجموعه ثبتشده در فهرست آثار میراث جهانی در ایران است که در نشست یونسکو که در تیرماه سال ۱۳۸۳ در چین برگزار شد به دلیل دارا بودن شاخصهای فراوان با صد در صد آرا در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید.
آرامگاه کوروش هخامنشی
بنای آرامگاه دو بخش شناخته شده دارد؛ سکویی ۶ پلهای که قاعده آن مربع مستطیلی به وسعت ۱۶۵ متر مربع است و یک چهاردیواری کوچک به وسعت 5.7 متر مربع که سقف شیب بامی دارد و ضخامت دیوارهایش به 5.1 متر میرسد.
استحکامات دفاعی تل تخت نزدیکترین بنا آرامگاه کمبوجیه و دورترین بنا که در مرکز قسمت بالایی تصویر دیده میشود آرامگاه کورش هخامنشی است.
بین این دو بنا، ویرانههای کاخهای هخامنشی دیده میشوند.
این سازه ها با وسعتی در حدود 8 هزار متر مربع روی تپهای بزرگ در انتهای شمالی پاسارگاد قرار دارند.
کاخ اختصاصی این مجموعه در مرکز پاسارگاد قرار گرفتهاست و از تعدادی کاخ تشکیل شده که در اصل در محدوده مجموعه باغها قرار دارند.
بدنه اصلی کاخها از سالنهای ستوندار تشکیل شدهاست.
تالار عمومی حدودا در سال ۵۳۹ پیش از میلاد ساخته شده است.
تالار ستوندار آن دو ردیف چهار ستونی دارد.
پایه ستونها از سنگ سیاه هستند و بدنه آنها از سنگ آهکی سفید است.
آرامگاه کمبوجیه آن چه از این بنا باقیمانده دیواری بلند به ارتفاع حدود ۱۴ و طول تقریبی 5/7 متر است.
این بنا به بنای کعبه زرتشت در نقش رستم شباهت دارد در حالی که از نظر قدمت، قدیمیتر و از نظر استحکام و فن ساخت نمایانگر اجرایی قویتر از بنای کعبه زرتشت است.
محوطه مقدس در فاصله حدود ۱۲۰۰ متری شمال غرب مجموعه پاسارگاد و پشت تپه ماهوریهای سنگی مشرف به دشت، محوطهای باستانی وجود دارد که شامل دو سکوی سنگی سفید رنگ و یک تپه مستطیل شکل پلهای است که معروف به محوطه مقدس است.
در این محوطه با استفاده از سنگهای سفید دو سکوی نزدیک به هم ایجاد شده که یکی دارای پله و دیگری بدون پلهاست. قاعده سکوی جنوبی 43.2 متر و بلندی آن 16.2 متر است.
این سکو دارای ۸ پله با خیز ۲۷ سانتی متر یعنی برابر با ارتفاع پلههای دیگر بناهای پاسارگاد است.
قاعده سکوی شمالی 80.2 متر و بلندی آن 10.2 متر است.
کاروانسرای مظفری در نزدیکی آرامگاه کوروش هخامنشی سازهای مشتمل بر حیاتی به وسعت ۲۰۸ مترمربع است که بصورت نامنظم از سنگهای سفید ربودهشده از کاخهای پاسارگاد ساختهشده و نیز ایوانی به پهنای 30.3 متر با جرزهای سنگی نامنظم و چهار گوش با اتاقهای کوچک و بزرگ در پشت آن دارد.
درب این سازه به سمت مشرق است.
سنگهای سازه با ملات گچ به هم وصل شده و در بعضی از نقاط این سازه ملات به کار برده نشدهاست.
کاخ بارعام وسعت این کاخ ۲۴۷۲ متر مربع است که در محور شمال غربی ـ جنوب شرقی ساخته شدهاست.
این کاخ شامل یک تالار گسترده مرکزی با هشت ستون است که وسعت آن ۷۰۵ متر مربع است.
چهار ایوان در چهار سمت کاخ با ستون هایی کوچک تر و دو اتاق، دیگر قسمت های اصلی بنا را تشکیل میدهد.
برج سنگی یکی از بناهای بسیار زیبای مجموعه پاسارگاد برج سنگی است که ساخت آن مربوط به آغاز دوره هخامنشیان است.
بنایی چهار گوش برج مانند که اکنون تنها یک دیواره از آن باقیماندهاست.
ارتفاع برج نزدیک به ۱۴ است که بر سکویی سه پلهای قرار گرفتهاست.
ورودی بنا به سوی شمال غربی تعبیه شده و نزدیک به 50.7 متر از سطح زمین ارتفاع دارد که با 29 پله به اتاق بالای برج دسترسی داشتهاند.
آرامگاه کوروش هخامنشی
دریاچه خزر
این دریاچه با مساحت ۴۳۶ هزار کیلومتر مربع، یکی از بزرگ ترین دریاچه جهان و نیز مهم ترین دریاچه ایران محسوب می شود که در شمال ایران قرار گرفته است.
دریای خزر به عنوان سومین دریاچه عمیق با کشورهای روسیه، ترکمنستان، قزاقستان و آذربایجان همسایه است. آب خزر از نوع ترکیبات دارای کلسیم، منیزیم و سولفات است.
از جمله گونه های پرندگان در دریاچه خزر باید به اردک سرسفید، باکلان پلیکان پاخاکستری، چنگر، حواصیل خاکستری طاووسک، فلامینگو و ... اشاره کرد.
آبشار مارگون
آبشار مارگون با ارتفاع 70 متر یکی از زیباترین آبشارهای کشور است و یکی از تفریحگاههای شیرازیها و یاسوجیها به صورت مشتری بهشمار می رود.
این آبشار در حقیقت سرچشمه رودخانه است و در بالای کوه هیچ رودخانهای نیست، بلکه از بدنه دیواره صخرهای کوه، بیش از چند هزار چشمه وجود دارد که آب از آنها به بیرون ریخته میشود.
از این نظر این آبشار بزرگترین و مرتفعترین آبشار چشمهای جهان است.
پَراو - کرمانشاه
غار پَراو یا غار پَرو (به معنی پر آب) نام غاری است در ارتفاع 3050 متری کوه پراو، در دوازده کیلومتری شمالشرق شهر کرمانشاه که در میان کوه طاق بستان و کوه بیستون و در جنوب منطقهای به نام میدان پراو قرار دارد.
این غار در ۳۰۰ متری پایین قله شیخ علیخان یا قله پراو قرار دارد.
در زمان کشف این غار در بیش از ۴۰ سال پیش (۱۹۷۱ میلادی)، بزرگترین غار عمودی دنیا بودهاست و به همین دلیل لقب اورست غارهای جهان را به آن اطلاق کردهاند.
این غار به عنوان دومین اثر طبیعی ملی کرمانشاه در سال ۱۳۸۸ توسط سازمان حفاظت محیط زیست ایران به ثبت رسید.
امروزه غارهای عمیق بسیاری در جهان یافت شدهاند که بسیار عمیقتر از غار پرو هستند و غار پرو را در لیست عمیقترین غارهای جهان تا رتبه ۲۲۱ پایین آوردهاند.
یکی از ویژگیهای منحصربهفرد غار پراو وجود دهانه آن در ارتفاع سههزار متری از سطح دریا است که این بالاترین سطح در بین تمام غارهای دنیا میباشد.
این غار در سال ۱۳۸۸ توسط سازمان محیط زیست بعنوان اثر طبیعی ملی جهت حفاظت ویژه ثبت شد.
بعلاوه در ۲۰ بهمن ۱۳۸۹ توسط سازمان میراث فرهنگی با شماره ۹۸ در فهرست میراث طبیعی ایران قرار گرفت.
غار ماهی کور
لرستان غار ماهیکور غاری است که در استان لرستان، در بخش پاپین و در نزدیکی روستایی به نام لِوَن واقع شده است.
این غار تنها اثر طبیعی ملی استان لرستان است.
این اثر در سال ۱۳۸۴ به عنوان اثر طبیعی ملی ثبت شده است.
دو نمونه نادر و منحصربهفرد از ماهیانِ کور در این غار وجود دارد که مشابه آنها در هیچ نقطه دیگری از دنیا یافت نشده است.
این ماهی فاقد قدرت بینایی و به طور کامل کور است و هیچگونه آثاری از چشم خارجی در آنها مشاهده نمیشود و به دلیل اینکه در آب های زیرزمینی و در تاریکی غارها زندگی میکنند.
زیستگاه این ماهی در آبهای زیرزمینی است.
در غار ماهی کور به دلیل اینکه دهانه این غار به سطح آبهای زیرزمینی اتصال دارد، این امکان به وجود آمده که ماهی کور در طول شبها به نزدیکی سطح آب در دهانه غار بیاید.
این ماهی تنها روزهای گرم سال در نزدیکی آبهای سطحی زمین دیده میشود.
دمای آب محل زندگی این ماهی از ۵ تا ۲۸ درجه سانتیگراد متغیر است.
آتشکده اردشیر
فارس آتشکده اردشیر در خرابههای شهر استخر استان فارس قرار دارد که نام دیگر آن آتشکده آناهیتا یا ناهید میباشد.
چون اردشیر بابکان بنیانگذار سلسله ساسانی از خانواده موبدان بزرگ بود به همین دلیل این آتشکده را به شادمانی برقراری سلسله جدیدش در ایران ساخت.
این بنا با طول 116 متر و عرض 55 متر یکی از کاخهای ییلاقی اردشیر به شمار میرود که از سنگ پاره و ملاط گچ ساخته شده و نمای آن از شمال به چشمه جوشان ورودی موسوم به برم پیر (قمپ و خنب) که آب زلالی از آن میجوشد و جاری میشود و از جنوب به دیوار باره بلندی است که آتشکده اصلی در آن جهت و بیرون از کاخ ساخته شده است.
از ورودی شمالی بعد از ایوانی به طول 28 و عرض 14 متر با سقف گهوارهای به تالار میانی مربع شکل و گنبدواری به ابعاد 14×14 وارتفاع بین 25-21 متر وصل میشود و از تالار میانی به دو تالار قرنیه در شرق و غرب اتصال دارد و هر تالار با راهروهای جداگانه به بخشهای دیگر کاخ راه دارند.
راهرو تالار غربی به پلکان طبقه دوم کاخ منتهی میشود.
ایوان جنوبی بیشتر به اتاقهای چهار جانب کاخ که به نظر جمعی از کارشناسان مهمانسرای کاخ بوده و به ورودی جـنـوبـی باز میشود.
گچ بری و تزئینات تالارها بسیار زیبا و با شکوه شبیه کاخ تچر، تخت جمشید میباشد و زیربنای کاخ با چشمه جوشان 8500 متر مربع است.
آتشکده اردشیر بیرون از کاخ اردشیر ساخته شده است.
دریاچه میانشه
مازندراندریاچه میانشه بسیار زیبا است و از نگاه کردن به منظره آن سیر نخواهید شد.
باید کنار دریاچه باشید و در سکوت بکر آن قدم بزنید تا ببینید که دل کندن از این منظره منحصر به فرد و زیبا تا چه اندازه دشوار است.
دریاچه میانشه در فاصله تقریبی 80 کیلومتری «چشمه های بادابسورت»، فاصله تقریبی 50 کیلومتری «سد سلیمان تنگه» و فاصله تقریبی 120 کیلومتر از «دریاچه عباس آباد» واقع شده است.
دریاچه میانشه در میان دره ای با شیب نسبتا زیاد قرار گرفته و دور تا دور دریاچه را جنگل های تقریبا بکر و پوشش گیاهی متراکم در بر گرفته است.
این دریاچه در اثر رانش زمین و حدود 100 سال قبل ایجاد شده است.
می توانید در دریاچه شنا کنید اما با توجه به اینکه کف دریاچه هنوز پوشش گیاهی جنگلی شامل درخت و بوته است باید مواظب بود. شنا کردن در این دریاچه کمی خطرناک است.
جزیره هرمزهرمز
جزیرهای بیضی شکل که نوعی گنبد نمکی است به مساحت ۴۲ کیلومتر مربع برابر با ۱۶ مایل مربع در ورودی خلیج فارس در ۸ کیلومتری بندرعباس است.
در مسیر دریایی قشم به جزیره هرمز کوههایی به رنگ زرد، سفید و قرمز دیده میشود.
در میان این کوهها، کوه قرمز رنگی وجود دارد که خاکش خوراکی است و مردم محلی از خاک سرخ آن به عنوان ادویه در طبخ ماهی و نان و تهیه ترشی، مربا و سُس استفاده میکنند.
مردم محلی این کوه را «گِلک» مینامند و خاک سرخ آن را مانند نمک در تهیه انواع غذاها مصرف میکنند.
این کوه با ارتفاع تقریبی ۲۰۰ متر در جنوب جزیره هرمز قرار گرفته و از خاک آن در صنایع سرامیک سازی و رنگسازی نیز استفاده میشود.
دریاچه شورابیل
دریاچه شورابیل با مساحت ۱۲۰ هکتار در ۲ کیلومتری جنوب اردبیل و در اواخر دوران سوم و اوایل دوران چهارم زمین شناسی شکل گرفته است.
سرچشمه اصلی این دریاچه در گذشته از بارش های جوی و چشمه های آب شیرین و نیمه شور جنوب و داخل دریاچه تامین می شد و به همین دلیل آب آن شور بود و یکی از علت های نامگذاری این دریاچه به نام شورابیل همین موضوع بوده و گفته می شد که خاک سواحل شورابیل خاصیت درمانی داشته است ولی در سال ۱۳۷۱ با هدایت آب شیرین «رودخانه بالخلو» به این دریاچه، نه تنها آب آن شیرین شده بلکه خاک ساحلی آن نیز خاصیت درمانی خود را از دست داده است.
دریاچه شورابیل به دلیل ویژگی های منحصر به فرد خود به یکی از مراکز مهم تفریحی تبدیل شده است که دارای امکاناتی نظیر: شهربازی، قایقرانی، باغ وحش، هتل، پیست دوچرخه سواری و دو میدانی می باشد.
پارک جنگلی میرزا کوچکخان
شهر آمل پارک جنگلی نمونه گردشگری میرزا کوچکخان هراز در ۱۶ کیلومتری شهر آمل استان مازندران در جاده هراز قرار دارد.
این پارک زیبا با جنگلهای انبوه و همراه با جادهای زیبا یکی از بزرگ ترین پارکهای جنگلی در خاورمیانه و دومین پارک جنگلی بزرگ استان مازندران است، رودخانه هراز که از ضلع خاوری این پارک میگذرد، جلوه خاصی به جنگل بخشیده است.
برترین ها: